Wyczynowa jazda po trudnym terenie, zwana enduro, zyskuje w Polsce coraz więcej zwolenników. Nie ma się czemu dziwić. Z jednej strony szukamy dyscyplin, które prócz aktywności fizycznej dają nam dużo satysfakcji i uruchamiają w nas kreatywność, z drugiej – lubimy adrenalinę. Przy tym wszystkim wspomnieć należy o dostępie do coraz to nowocześniejszego sprzętu, który umożliwia na to wszystko. Dowiedzmy się, z czym to jeść i jak rozpocząć przygodę z tą wymagającą dyscypliną sportową.
Enduro: na czym polega?
Enduro wywodzi się bezpośrednio z kolarstwa górskiego, które z czasem wyraźnie podzieliło się na kilka różnych dyscyplin. Jazda enduro umożliwia sprawdzenie swoich umiejętności w trudno dostępnym terenie. Aby uprawianie tego sportu było możliwe, konieczny jest dostęp do nowoczesnego sprzętu. Tym bardziej, że przed kolarzem uprawiającym tę dyscyplinę nie ma rzeczy nie do zrobienia. Rower powinien dać nam szansę wjechania dosłownie wszędzie, a zatem na każdą ścieżkę, nawierzchnię czy podjazd.
Czym charakteryzuje się enduro?
Kolarstwo górskie zwane enduro to dyscyplina, która wymaga od rowerzysty świetnej kondycji, kreatywności oraz wytrwałości. Polega na zjeździe po trudnych do pokonania górskich trasach. Jeśli chodzi o wybór drogi – jest w pełni dowolny. Chodzi przede wszystkim o to, aby znaleźć jak najbardziej skomplikowany fragment trasy i dać radę go pokonać. Pokonanie uskoku, podejścia pod strome zbocze czy ominięcie ostrych kamieni to konieczność wpisana w dyscyplinę. Sport ten zapewnia mnóstwo emocji, ale tylko wówczas, gdy zadbamy o dobrej jakości sprzęt oraz akcesoria. Chętnych zarówno wśród amatorów jazdy na rowerze, jak i zawodowych kolarzy, nie brakuje!